1/04/2019

ENDOMETRIOOSI

Tulen varmaan aina muistaman sen yhden perjantai-illan kun istuin autossa, alkamassa juuri syömään mäkistä haettua kreikkalaistasalaattia. 
Vatsa oli ollut hieman kipeä jo päivällä, mutta ajattelin sen olevan ennen menkkoja olevaa jomotusta. Yht'äkkiä kipu voimistui ihan sietämättömäksi ja oli päästävä pian kotiin.
Kotona makasin vaan sängyllä kyljelteen ja itkin, sattui niin paljon.
Sunnuntai-iltana kipu alkoi vähän jo helpottamaan, mutta hakeuduin maanantaina lääkärille. Jonka kautta gynekologille, josta naistentautien polille kuulemaan endometrioostista.


Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti. Eli kohdun limakalvon tapaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion. Endometrioosi on aika yleinen sairaus, sitä esiintyy noin 10% naisista. Endometrioosin syytä ei kuitenkaan tunneta ja siksi ehkä siitä puhutaan niin vähän ja monikaan ei tiedä mitä endometrioosi on.
Lisää voi lukea Endometrioosiyhdistyksen -sivuilta.


Naistentautien polilla kerrottiin että munasarjani ovat täynnä rakkuloita ja kipujen vuoksi niitä päädyttiin tähystyksellä hoitamaan.
Tilanne pysyi hyvänä useamman vuoden jonka jälkeen alkoi käsittämättömän kivuliaat kuukautiset. Naistentautien polille taas ja aloin syömään keltarauhashormonia. Tämä kuitenkin vaikutti mielialaan siinä määrin että lopetin puolen vuoden jälkeen.

Elin luulossa etten voi tulla ikinä raskaaksi. Olin jo ehtinyt hyväksymään sen tosiasian, niinpä en ihan heti kuukautisten ollessa myöhässä ajatellut edes olevani raskaana. Varsinkin kun kierto heittelehti 25 päivästä - 34 päivään.
Onneksi endometrioosi hellitti ja muutaman epäonnisen kerran jälkeen meillä on nyt maailman ihanin poika. 




Pojan syntymästä on nyt reilu viisi vuotta ja endometrioosioireiden on sanottu helpottuvan raskauden jälkeen. Eli endometrioosi saattaa estää raskaaksi tulemisen, mutta raskaus voi helpottaa oireita, hieman ehkä ristiriitaista. 

Toissa syksynä jouduin jälleen vatsakipujen sekä runsaiden vuotojen vuoksi lääkäriin.
Lääkärit epäilivät tulehtunutta kohtua, umpisuolta, keskenmenoa. Monien tutkimusten jälkeen todettiin että endometrioosi on pahentunut. Munasarjat, varsinkin vasemman puoleinen oli ihan täynnä pesäkkeitä. Sain otettavaksi kaksi Procren- piikkiä, jotka kerran kuukaudessa pistettiin vatsaan. Näiden oli tarkoitus hillitä endometrioosioireita ja kuivattaa pesäkkeitä. Sekä näin ollen mahdollistaa taas raskaaksi tulemisen. Olimmehan jo muutaman vuoden yrittäneet toista lasta, tuloksetta.
Tilanne kontrolloitiin keväällä ja Endometrioosi oli rauhoittunut. Loppukesästä jälleen menkat muuttuivat todella kipeiksi, ja vuoto on muutaman ensimmäisen päivän täynnä hyytymiä. Vatsaa kouristelee, alaselkää polttelee, välillä koko kroppa tärisee.
Kyllä, kuulostaa vähän synnytyskivuilta. Ainut että tämä kestää kauemmin ja on jatkuvaa, mutta kipu on yhtä voimakasta. Kauratyyny, lämmin vesi, kävely, särkylääkkeet eivät auta. Tekisi mieli huutaa ja itkeä.

Tänään ne taas alkoivat ja siksi nyt kirjoitinkin teille aiheesta. 
Nyt vetäydyn muutamaksi päiväksi peiton alle.

- Sari 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti